Succes în carieră și succes financiar

Articol realizat de Psiholog Rodica Afrăsinei

Succesul profesional este un subiect des întâlnit printre oameni. E ca oala de galbeni de la capătul curcubeului după care alergăm și pe care ne-o dorim cu toții. O căutăm și știm că o să ne facă fericiți ce găsim acolo, uneori uitând cum o să o recunoaștem când o vedem.

Succes în carieră și succes financiar

Este nevoie, totuși, de o viziune mai clară a ceea ce înseamnă succes profesional și care este influența mediului în ceea ce considerăm a fi succesul dorit. De multe ori, informațiile pe care le primim de la oamenii din jur și prin intermediul social media este că succesul în carieră vine atunci când câștigăm mulți bani. Și avem dovezi că, pentru unii oameni, acest lucru constituie o bucurie foarte mare. Dar dacă pentru toți oamenii ar fi valabil acest lucru, atunci:

De ce există persoane care au un venit foarte mare și cu care sunt mulțumiți, dar nu sunt satisfăcuți cu ce au realizat profesional?

Un răspuns general ar putea fi că suntem diferiți cu toții. Un răspuns mai concret și fundament în cercetările privind dezvoltarea carierei este că, ne ajută mult să luăm în considerare mai mulți factori când vorbim despre elemente precum împlinirea profesională sau succesul.

Factorii care își pun amprenta în dezvoltarea cu succes a carierei:

Valorile profesionale - care sunt lucrurile esențiale pentru noi în cadrul mediului de lucru sau de formare, interesele de muncă - ce activități ne fac să uităm cum trece timpul, abilitățile - la ce ne pricepem și la ce am vrea să ne pricepem mai bine și trăsăturile de personalitate - felul în care ne raportăm în mod natural la lume și la noi înșine. Așadar, este nevoie de o atenție față de fiecare dintre aceste elemente, pentru a fi de-a lungul timpului cât mai bine îndeplinite în cadrul cursurilor de formare/ locurilor de muncă alese.

Pe lângă acestea, este, desigur, relevant și stilul de viață pe care ni-l formăm și pe care ni-l oferă traseul profesional – salariul, pasiunile, programul de lucru, stabilitatea/flexibilitatea, oportunitățile pe care le putem accesa și orice alt aspect specific personal.

 

Poza noua 14.02.2021

E bine de știut și că există lucruri care nu depind de acest traseu și care oferă o coloratură felului în care vedem sau resimțim succesul. Starea de sănătate mintală, relațiile de familie, relațiile sociale și principiile de viață sunt astfel de exemple. Acestea ne oferă diferite lentile pentru cât de împliniți ne simțim la locul de muncă, cum ne raportăm la viitorul profesional și cum ne adunăm forțele pentru a obține cele dorite.

Pe voi ce vă face pe voi să știți că aveți succes în carieră?

DISTRIBUIE