Ești sau nu un "people pleaser"?

text de psiholog Mădălina Filip

A face pe plac celor din jur, a fi people pleaser este un lucru atât de comun pentru că îndepinește o serie de calități apreciate în societatea noastră (mai ales în cazul fetelor): să fii modest, cuminte, să stai în banca ta, să nu superi, „să întorci și celălalt obraz”, să lași de la tine, să nu spui nimic chiar dacă e nedrept pentru că „deșteptul cedează primul”. Emoțiile precum furia, frustrarea și tristețea nu sunt compatibile cu acest profil. Și eu am fost copilul cuminte care nu cerea dulciuri la magazin, un vis pentru părinți.

Ajunse la vârsta adultă, aceste persoane își dau seama că este necesar să stabilească limite sănătoase pentru cei din jur, să spună „nu” atunci când nu mai pot, să ceară ceea ce li se cuvine și să adreseze o nedreptate. Problema este că ei realizează, totodată, că nu le este ușor să facă toate aceste lucruri. Ce trebuie să știe, însă, este că în spatele acestui comportament e mai mult decât frica de conflicte și dorința de a fi plăcut și acceptat de către ceilalți. A face pe plac celorlalți este adesea o strategie dezvoltată în copilărie. Copiii știu, în mod instinctiv, că supraviețuirea lor depinde de relația cu părinții (sau adulții responsabili de ei). Mesajul transmis copiilor care dezvoltă această strategie este că: pentru a fi în siguranță, pentru a fi acceptat și iubit este nevoie să ai grijă de adulții din jurul tău. În experiența lor, momentele de exprimare a emoțiilor și a nevoilor se transformă într-un context de îndeplinire a nevoilor adulților – „Mă superi dacă mai plângi.”

E nevoie să îți dai voie să îți dorești lucruri – să obții un job, să realizezi un proiect, să fii prezent în viața ta.

Calitatea vieții personale și evoluția pe plan profesional înseamnă să greșești, să te confrunți cu eșecuri și să îți exprimi nevoile fără ca acest lucru să aibe o miză atât de mare ca supraviețuirea. Iar, în final, oricât de mult ai învățat și practicat de-a lungul vieții că a face pe plac celorlalți te păstrează într-un soi de siguranță, poate e momentul să te uiți și la faptul că această "siguranță", acum, la o vârstă mai mare, nu își mai îndeplinește scopul.

Ce ai de gând să faci cu privire la asta?

Cum vrei să te ajuți pentru ați fi și ție bine, nu doar celorlalți?

Poate e momentul să întorci oglinda!

Ești sau nu un

 

photo: thecooperreview.com, cradiori.ru

DISTRIBUIE