Lipsa de panică nu înseamnă indiferență

Text de psiholog Doriana Silion

De multe ori, atunci când suntem prea ocupați să gestionăm grijile noastre de adulți, uităm că au nevoie și copiii noștri de o explicație. Oricât am dori să-i protejăm, să nu îi expunem încă la greutățile lumii reale, contextul prezent ne forțează să purtăm discuții serioase cu copiii. Chiar dacă le spunem „Nu-i nimic”, știm deja că cei mici sunt mult mai buni în a descifra mesajele non verbale, decât pe cele verbale. Deci dacă le spun că totul e ok, în timp ce mă agit prin casă, le dau de 3 ori pe zi vitamina C și port discuții tensionate cu ceilalți adulți, nu fac decât să le cresc confuzia.

Este important să nu intrăm în panică și să stăm cu toata familia în casă, la distanțe corecte și aprobate de specialiști, dar la fel de greșit este și să-i transmitem copilului o atitudine de "luat în râs". Să nu creștem copii sub panică, dar nici copii indiferenți! Unele situații sunt serioase și trebuie să luăm măsuri. Cu calm, cu încredere, putem transmite copilului că da, situații grele apar, dar există metode de a le face față.

Acesta este un context de care ne putem folosi pentru a ne învăța copiii despre responsabilitate (Nu suntem în vacanță dacă am fost lăsați acasă de la școală), despre cât este de important să ne informăm din surse sigure, despre cum, în astfel de situații, apare într-adevăr riscul de a intra în panică. Chiar dacă voi nu aveți nicio grijă, schimbarea care s-a produs, statul acasă, mesajele recurente despre spălatul mâinilor, agitația din jur, sunt lucruri pe care copiii le reperează și au nevoie de cineva să le ofere un context.

Să încercăm să fim noi cei care ghidează felul în care copiii se raportează la astfel de situații, să le transmitem mesajul că liniile de comunicare sunt deschise în momente tensionate, că suntem cu toții în această situație care va fi depășită cu succes dacă respectăm niște reguli.

Să nu ne temem să luăm anumite lucruri în serios!

Sursa foto: https://www.fatherly.com/love-money/the-biggest-worry-i-have-about-being-a-parent-according-to-13-dads/

DISTRIBUIE