La ce să mă aștept, ca părinte, de la procesul terapeutic?

Articol realizat de Psiholog Iulia Domocuș

Pentru un părinte, diagnosticul unei probleme psihologice a copilului poate fi înfricoșător, iar dificultățile pe care le observăm la copilul nostru pot deveni o mare sursă de îngrijorare. În încercarea de a-l susține, de a rezolva problema, putem să căutăm ajutor profesional și, în cele din urmă, să ajungem la terapie. Dacă nu suntem familiari cu psihoterapia, aceasta poate să fie un proces misterios și să fim vigilenți cu privire la aceasta.

Multe persoane sunt temătoare la începutul terapiei. Este firesc să vă îngrijorați în legătură cu faptul că vă veți simți stânjenit sau judecat ca părinte, ori să vă întrebați dacă terapia vă poate sau nu ajuta copilul.

Cel mai probabil va trebui să veniți la o serie de întâlniri și veți avea exerciții de făcut acasă individual sau împreună cu copilul/adolescentul. Exercițiile de la început vor fi simple, dar, pe parcurs, pe măsură ce dobândiți mai multe abilități, ele vor deveni din ce în ce mai complexe. La fel, copilul/adolescentul dvs. va primi teme pe care va trebui să le exerseze și între ședințe.

Cum putem susține copilul?

Terapeutul vă poate ajuta să învățați lucruri prin care vă puteți susține copilul în ameliorarea stării. Nu e neobișnuit ca terapeutul să seteze mai multe ședințe în care să lucreze împreună cu voi, și nu direct cu copilul, pentru a vă ajuta să vă susțineți copilul în procesul terapeutic așa cum acesta are nevoie și în acord cu obiectivele pe care le veți stabili împreună cu terapeutul.

La ce vă puteți aștepta:

Poza noua 14.05.2021

Dacă vă adresați direct unui terapeut este posibil ca acesta să vă trimită și spre o evaluare psihiatrică, la medicul de familie ș.a.m.d. În astfel de situații putem să ne speriem imediat că asta înseamnă că trebuie să fie o problemă gravă. În realitate, această trimitere e comună și are rolul de a evalua în profunzime problema și de a asigura tratamentul adecvat problemei. Pentru numeroase dificultăți psihologice de o anumită intensitate, tratamentul care s-a dovedit a fi cel mai eficient este o combinație între psihoterapie și medicație. În timp ce psihoterapeutul este specializat în a utiliza psihoterapia ca formă de intervenție, psihiatrul este cel care prescrie medicația potrivită, în măsura în care o consideră pe aceasta necesară. Astfel, psihoterapeutul poate lucra împreună cu psihiatrul pentru tratamentul de care copilul dvs. are nevoie.

În cele din urmă, terapia este, așa cum am menționat de-a lungul articolului, un proces în care veți învăța pe parcurs cum puteți să vă susțineți copilul în încercarea de schimbare. Permiteți-vă să aveți și să puneți întrebări, să faceți exerciții uneori cu mare succes, alteori greșind și găsind soluții împreună cu terapeutul. Tot ceea ce trebuie să faceți este să fiți dispuși să dați terapiei o șansă.

DISTRIBUIE