De ce ne e greu să spunem „te iubesc”?

Articol scris de Psiholog Rodica Afrăsinei

Preferăm să dăm un sărut, să scoatem partenerul la cină, să oferim o îmbrățișare. Dacă nu presupune exprimarea verbală a sentimentelor, e „safe”. Sau alegem să fugim, pur și simplu. Putem să facem diferite acțiuni prin care să evităm să rostim această declarație de dragoste scurtă, atât de bine cunoscută și râvnită.

De ce ne e greu să spunem „te iubesc”?

E important, totuși, pentru dezvoltarea unor relații armonioase și solide să înțelegem nevoile celui iubit, să reflectăm la dificultățile pe care le avem în fața îndeplinirii acestora și să facem schimbările necesare.

Fiecare om vrea să aibă parte de afecțiune

Când vine vorba de acest subiect, diferențele dintre noi țin de cum și cât preferăm să ni se arate iubirea, adică de stilul de atașament. De aceea, există parteneri de cuplu pentru care e important să audă „te iubesc” mai des. Aici ne referim la stilul de atașament anxios, unde nevoile de reasigurări sunt mari. În relația cu un astfel de partener, va exista o cerință constantă de a spune aceste cuvinte. Dacă se întâmplă ca stilul personal de atașament să fie evitant, ne va fi destul de greu să facem asta și mai ales într-un mod autentic și sincer, deoarece apar mai mult dorința de spațiu personal și cea de autonomie.

Comunicarea eficientă - ghid către cunoașterea diferențelor dintre ce vrem noi și ce dorește celălalt

Ajută să știm că acestea sunt normale, însă, pentru a putea să creștem relația, este bine să ne încurajăm reciproc să trecem peste barierele personale, să avem un model al atașamentului securizant prin care să învățăm să fim disponibili pentru cel de lângă și să putem să evoluăm prin sprijinul primit.

Sintagma „te iubesc” întărește credința în relație pentru cel cu atașament anxios și în același timp această persoană va fi cu timpul mai stabilă emoțional și mai sigură pe relație în urma unor obiceiuri prin care nu se pune atât de multă presiune pe partener și pe dragostea care trebuie oferită. În ceea ce îl privește pe cel cu stil evitant, înțelegerea faptului că drepturile sale nu vor fi răpite și că se poate ține cont de ele în continuare îl poate apropia de cel drag și poate reuși în timp să ofere și astfel de declarații.

Dificultățile de exprimare a iubirii – de ce apar?

Un alt context care explică dificultățile de exprimare a iubirii este cel în care am avut experiențe negative intense în trecut și suntem reticenți la a avea sentimente pentru cineva și, implicit, la a le pune în cuvinte. Aici este necesară o doză ridicată de îngăduință din partea partenerului pentru crearea unui mediu sigur din punct de vedere emoțional.

În același timp, ține de propria persoană cât efort se depune pentru a încerca să fie schimbată perspectiva dăunătoare asupra relațiilor („voi fi părăsit”, „nu sunt pregătit pentru o relație”, „nu mă va iubi nimeni dacă voi fi vulnerabil”, etc.) într-una realistă („cel iubit ține la mine și nu dă semne că vrea să mă părăsească”, „am suficiente calități pentru a fi sigur pe mine” etc.).

Inclusiv în ce privește partea de comportamente („încerc atât lucruri care sunt importante pentru partener, cât și pentru mine”, „încerc să impun limite unde e nevoie și să îl las pe cel de lângă mine să mă vadă autentic”). Printre aceste modificări este inclusă și destăinuirea sentimentelor și aprofundarea lor în timp.

Este de luat în calcul și varianta în care nu am avut oameni în jur pe care să-i vedem folosind declarații de dragoste și astfel să nu fim deschiși la a le aduce în relațiile proprii pentru că ni se pare „ciudat” sau „inadecvat”. Ce ne ajută aici este deschiderea și încrederea formată în fața partenerului, dar și flexibilizarea stereotipurilor prezente.  

Acestea sunt exemple ale motivelor pentru care ne e greu să spunem „te iubesc”. Vă invit să reflectați la cele personale și să aflați care sunt resursele disponibile pentru a putea gestiona situațiile dificile în cuplu.

 

 

 

 

DISTRIBUIE