Criza de sens și depresia (recenzie de eveniment)

text de psiholog Ana Dobre

Mi-a făcut întotdeauna plăcere să particip la evenimente cu tematici profunde care nu sunt ușor de abordat, precum a fost cel din cadrul Flux, unde Mircea Miclea ne-a vorbit despre depresie și criza de sens.

Criza de sens și depresia (recenzie de eveniment)

Îmi amintesc o sală plina de oameni plini de emoție și pătrunși de introspecție, dar cel mai tare îmi răsună în minte cuvintele “Criza de sens se învinge prin fapte, nu prin argumente”. Câți dintre noi nu am trecut deja (dacă nu, posibil că urmează) printr-o criză de sens? Un moment al vieții când ne-am oprit și ne-am analizat comportamentul, pasiunile, parcursul nostru de până acum, dorințele de viitor și ne-am întrebat ”Cât din toate acestea contează cu adevărat?”.

În astfel de momente deseori ne retragem din viața noastră socială, din activitățile plăcute pe care le făceam odată, uneori chiar refuzăm să mai oferim ajutorul nostru altor persoane. Așteptăm ca sentimentul de sens să revină, iar apoi să ne reluăm viața cu parcursul ei normal. Însă sensul rareori vine prin introspecție, discuții, sau argumentele corecte. Sensul vine atunci când, chiar fără să simțim că merită, reintrăm în viață și ne reluăm activitățile. Chiar dacă la început ne este foarte greu. Apoi începem să facem schimbări, și poate undeva pe acest drum primejdios, ne schimbăm și noi și privim viața noastră dintr-o perspectivă mai matură și mai înțeleaptă.


Dacă ne gândim la nivel macro, al acestui univers infinit în care locuim, al acestei sfere rotunde care se rotește în spațiu și o numim casă, putem spune că.. nimic nu contează cu adevărat. Însă dacă privim mai atent la nivel micro, la sentimentele noastre de iubire, la ajutorul oferit altuia, la un răsărit simplu de soare sau o joacă în zăpadă, înțelegem că de fapt.. totul contează.

Einstein a spus ”Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol”. Eu prefer a doua variantă. 


Voi la ce concluzie ați ajuns?

 

Photo: chatelaine.com, aubreymarcus.com

 

DISTRIBUIE