Cealaltă față a lucrurilor: Momente de rătăcire într-o relație de cuplu

Articol scris de cititoarea Lorena Podar

Dacă ne gândim la relațiile din ziua de azi, observăm că tot mai puțini oameni au parte de o relație sănătoasă alături de partenerul de viață, de multe ori fără să conștientizeze ce i-a adus într-un astfel de punct. 

Ca om care trăiesc asemenea emoții, mi se pare important să conștientizăm anumite aspecte generale care ne influențează viața într-un mod sau altul, în ceea ce privește relația de cuplu. 

Văd în jurul meu multe tipuri de relații de cuplu, unele sănătoase, altele mai puțin sănătoase. Relații care din exterior arată impecabil, imaginea perfectă pentru coperta unei reviste, însă câte dintre acestea sunt într-adevăr așa cum se arată? Faptul că vedem pe stradă două persoane care se țin de mână și își spun lucruri frumoase, nu înseamnă că totul este roz în relația lor, iar în multe dintre cazuri, lucrurile stau de fapt altfel.

Poza noua 10.08.2020

De multe ori, aceste gesturi „drăguțe” reprezintă doar o imagine bună în ochii celorlalți, la fel cum se întâmplă și cu multe dintre fotografiile postate pe rețelele de socializare în astfel de ipostaze. Deseori se întâmplă să aud de la prieteni sau uneori o vorbă în vânt când mă aflu în trecere pe stradă, de la oamenii care povestesc cu un volum mai ridicat persoanelor apropiate durerile de acasă, respectiv că nu se mai înțeleg cu partenerul de viață. 

„Nu mai simt ca la început”, „Am nevoie de o pauză”, „Nu mai suntem la fel”

Le-ați auzit și voi, nu-i așa? Sunt doar câteva dintre principalele motive pe care le folosim atunci când vrem să încheiem o relație sau când nu mai știm unde duce acea relație. 

Desigur că nicio relație nu este perfectă, însă înainte de a încheia o relație cred că ar fi bine să conștientizăm anumite lucruri. M-a inspirat articolul de aici în a-mi da seama cât de important este să ne cunoaștem pe noi și să vedem ce anume din ceea ce am trait până în prezent duce la ceea ce simțim. De pildă, să înțelegem care a fost momentul ce ne-a adus în acest punct, în care să nu mai vrem nimic unul cu altul (când acum câteva luni ne făceam planuri de viitor și totul era bine), cât de mult ne va ajuta despărțirea sau dacă suntem de părere că o să ne fie mai bine în altă parte. 

Și mai cred că odată cu trecerea timpului, relațiile trec prin diferite etape și este normal ca lucrurile să nu mai fie la fel de „siropoase” ca la început, însă acest lucru nu trebuie să ne sperie și să ne determine să cedăm. Faptul că vom pleca dintr-o relație, pentru că au apărut unele schimbări, ne va determina să facem la fel și cu următoarele relații în care vom fi, devenind astfel un obicei. 

Asta nu înseamnă să rămânem atunci când nu ne mai aflăm într-o relație sănătoasă. Și am citit niște recomandări în a vedea în ce fel de relație ne aflăm, în urma studiilor psihologice. Puteți citi aici.

Și de cele mai multe ori, o scurtă pauză, în care să ne detașăm puțin de energia negativă care ne-a cuprins, un pas în spate care să ne permită să vedem o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă cred că este mereu bine-venit în astfel de situații. După această etapă, putem să ne gândim la momentele în care eram fericiți alături de persoana iubită, care au fost lucrurile ce ne-au legat, ne-au apropiat unul de celălalt, ce nu am mai făcut de mult timp și putem relua acum.

Ei bine, după astfel de gânduri, am putea mai ușor să luăm o decizie. Decizia de a pleca din acea relație, dar există posibilitatea de a conștientiza că a fost doar un moment de rătăcire și că de fapt, ne este bine lângă persoana alături de care suntem. 

Cred că un alt aspect important și care a funcționat la mine și la cei din jur este comunicarea. Atunci când simțim că unele lucruri din relație s-au schimbat sau nu mai funcționează trebuie să le comunicăm celuilalt, pentru a afla ce ne deranjează, ce ar trebui modificat în comportamentul său, acest lucru fiind valabil pentru ambii parteneri. 

Gary Chapman povestește în cartea sa „Cele cinci limbaje ale iubirii” că: „Suntem învățați să analizăm problemele și să găsim soluții. Uităm însă că o căsnicie este, de fapt, o relație, nu un proiect care trebuie dus la bun sfârșit și nici o problemă care trebuie rezolvată”. 

Faptul că ne vom despărți de persoana de lângă noi nu înseamnă că este cea mai bună soluție sau că acest lucru va duce spre o rezolvare.

Așadar, cred că mai întâi de toate trebuie să fim atenți la cum au evoluat lucrurile pe tot parcursul timpului, să observăm ce schimbări au apărut sau am putea face și să nu căutăm probleme dacă nu sunt. Dacă, într-adevăr, nu sunt.

sursă foto: unsplash.com

 

DISTRIBUIE