Ce sunt și cum te ajută mecanismele de coping?

Articol realizat de Psiholog Vlad Guluță

Poate că termenul coping este unul străin pentru tine. Chiar și așa, acesta apare în viața ta de multe ori, uneori și zilnic. Te folosești de el fără să îți dai seama, fiind un instrument util.

Când? Coping-ul apare atunci când ești întristat/ă că te-ai certat cu o persoană dragă, când ești stresat/ă pentru că știi că ai de terminat o sarcină și timpul este limitat sau când ai avut o zi grea și plină, iar tot ce vrei este să se termine.

De ce? Pentru că ai nevoie de mecanisme de coping. Acestea te ajută să „te simți mai bine”, „să treci peste” sau „să faci față” situațiilor stresante.

Sumarizând răspunsul întrebărilor de mai sus, mecanismele de coping sunt modalitățile prin care faci față evenimentelor stresante din viața ta. Fiecare persoană are propriile modalități de a gestiona stresul. Așadar, ce pentru tine este util când te confrunți cu stresul, s-ar putea să nu funcționeze așa de bine și pentru alte persoane și viceversa.

Află cele două strategii de coping pe care le folosim

Copingul centrat pe emoție: modalitățile pe care le utilizezi când vrei să micșorezi sau să scapi de o stare emoțională negativă, atenția fiind îndreptată către ceea ce simți și nu pe acțiune. De exemplu: Să plângi ca să te descarci; Să dormi ca să te liniștești; Să stai în pat la seriale după o zi mai dificilă și să te deconectezi.

Copingul centrat pe problemă: este un proces care se concentrează pe situația generatoare de stres și pe acțiuni de a contracara situația respectivă. De exemplu: Dacă evenimentul stresant ar fi susținerea unui examen, mecanismele de coping prezente aici ar fi concentrate pe a te pregăti cât mai bine și de a aduna cât mai multe informații și resurse pentru examenul respectiv (citit articole, completat subiecte anterioare, repetat materie, study-group etc).

Care dintre aceste mecanisme sunt de folos pentru tine?

Tipul de strategie de coping pe care o utilizezi în anumite momente depinde de mai multe aspecte. Unul dintre cele mai importante este tipul de problemă, situație sau stresor cu care te confrunți. Mai simplu spus, dacă stresorul este o problemă cu puternic impact emoțional, vor fi mai utile tehnicile centrate pe emoție. Pe de altă parte, daca stresorul este unul ce ține de o situație de gestionare a resurselor sau planificare, vor fi mai utile cele centrate pe problemă. Un prim pas ar fi identificarea situației cu care te confrunți ca să poți utiliza mecanismele cele mai eficiente.

Poza noua 04.12.2020

Cum dezvolt mecanisme de coping sănătoase?

1.      Identifică ce te ajută să te simți mai bine: Este important să cunoști care sunt lucrurile care te bucură sau pe care le faci de drag. De multe ori, aceste aspecte sunt foarte evidente sau la îndemână, dar din cauza stărilor negative nu le poți vedea. Fă o listă cu aceste lucruri care îți plac și la care ai putea apela atunci când îți este dificil.

2.      Identifică care sunt beneficiile și consecințele mecanismelor alese: Sunt foarte multe modalități care te pot ajuta să faci față stresului. Este bine să le poți identifica pe cele care au mai multe beneficii decât costuri. De exemplu, o plimbare prin parc te poate liniști și te poate ajuta să îți pui gândurile și sentimentele în ordine ca mai departe să faciliteze abordarea situației. Pe când, un mecanism ca și consumul excesiv de alcool după un eveniment emoțional negtiv, poate să ajute doar pe moment, rămânând fără resurse sau modalități de a gestiona mai departe situația.

3.      Încearcă activități noi: Poate este ceva ce ai vrut să faci de mai mult timp sau poate ai un hobby pe care l-ai tot amânat. Implicarea în activități care îți plac și care te captivează poate fi un mecanism de coping util.

4.      Identifică o strategie de rezolvarea a problemelor: Aceste tehnici sunt foarte utile ca și mecanisme centrate pe problemă. Caută să înveți una sau mai multe astfel de strategii pe care să le ai la îndemână atunci când ai nevoie.

5.      Folosește-te de antecedente: Când te confrunți cu o situație cu care poate te-ai mai confruntat sau seamănă cu un stresor din trecut, încearcă să te gândești ce a mers sau ce nu a mers bine atunci. Poți descoperi un mecanism nou sau poți adapta unul vechi prin raportarea la situații anterioare.

Așadar, am discutat despre ce este coping-ul, de câte feluri sunt strategiile de coping și ce poți face ca să identifici și să dezvolți mecanisme sănătoase de a face față stresului. Totuși, dacă stările negative persistă în ciuda încercărilor tale de a le gestiona și îți creează un disconfort crescut, recomandarea este de a căuta ajutorul psihologului sau al terapeutului.

 

DISTRIBUIE