Ce putem face cu timpul care ne-a fost dat

Text de Psiholog Ana Dobre

“Îmi doresc să nu se fi întâmplat în vremea mea, a spus Frodo. La fel și eu, spuse Gandalf, la fel și toți cei care trăiesc să vadă astfel de vremuri. Dar nu pot ei decide ceea ce se întâmplă. Tot ce putem decide este ce să facem cu timpul care ne-a fost dat.”

 

            Cu acest mesaj profund ne suprinde Tolkien în seria lui, “Stăpânul Inelelor” (de altfel, chiar cărțile mele preferate). Uneori, în momente de reflecție, m-am întrebat de ce este această poveste atât de specială pentru mine. Iar răspunsul a venit relativ ușor.

 

            Personajele din “Stăpânul Inelelor” trăiau o viață normală, în cea mai mare, lipsită de griji, când personajul negativ, Sauron, cuprinde putere din nou și răstoarnă, în acel univers, tot ceea ce putea fi numit normal. Ceea ce a adus un succes nemaivăzut acestei povești, consider eu, este faptul că personajele principale, Frodo și Sam, nu erau eroi. Nu erau acei războinici care toată viața se pregătiseră pentru o astfel de încercare. Frodo și Sam, dacă mă înțelegeți, nu făcuseră armata. Erau doar doi hobbiți obișnuiți a căror viață nu îi pregătiseră pentru ceea ce urma, ajung în cele din urmă să treacă și să depășească cele mai cumplite încercări și să salveze întregul univers de magie creat de Tolkien.

 

            Pentru mintea mea, mesajul lui Tolkien este următorul: și eu, și tu, putem fi Frodo și Sam. Niciunul dintre noi nu am fost avertizați că personal negativ, virusul, va prinde dintr-o dată putere și ne va răsturna normalitatea. Însă Frodo și Sam nu au fugit de responsabilități, ei au fost nevoiți să îndure foamete, lupte, războaie și arșiță, pentru a-și putea ajuta semenii.

 

            Noi, în schimb, ajutăm prin a rămâne în casele noastre. Putem să considerăm că războiul nostru este mult mai ușor, povara noastra este mai mică. Și totuși, pentru omul modern, a fi închis în propria casă, cu propriile gânduri, se dovedește a fi o încercare mare.

 

            Ce putem face în acest “război“ modern, pentru a ne proteja propriul univers interior?

 

            În timp ce stăm acasă (noi, norocoșii care avem un “acasă”), putem profita de această oportunitate de timp și liniște pentru a învăța și a ne dezvolta abilități noi. De câte ori ne spunem, ca o scuză perfect acceptabilă social, că ne-am dori să învățăm să gătim, dar pur și simplu nu avem timp. Ne-am dori să citim mai mult, dar suntem prea obosiți. Ne-am dori să urmărim un curs online pentru propria noastră dezvoltare, dar suntem plecați în fiecare weekend. Ei bine, universul ne-a “ajutat“ să înlăturăm aceste scuze.

 

            Este timpul să gătim, să ne dăm timp să citim și să învățăm. Să ne menținem ocupați, pentru ca mintea noastră să poată lua o pauză. Coursera, precum și alte platforme de învățare online oferă numeroase cursuri gratuite în această perioadă a timpurilor noastre. Este felul prin care ei îndură și ajută. Un curs pe care îl recomand cu entuziasm este “The science of Well-Being“.  De ce? Ei bine, pentru a înlătura negativul din viețile noastre, putem urma două strategii: putem să lucrăm pe scăderea spațiului pe care negativul îl ocupă în viețile noastre, sau putem să creștem spațiul pe care binele îl ocupă în viețile noastre. Acesta este unul din lucrurile pe care noi le putem decide.

 

            De asemenea, cartea lui Viktor Frankl, “Omul în căutarea sensului vieții“, conține mesaje pe care mintea noastră are nevoie să le audă acum. Viktor, de profesie psihiatru, a supraviețuit experiențelor lagărelor naziste în care a fost închis în timpul războiului. Învățămintele lui din acea perioadă sunt extrem de prețioase și sunt, până în prezent, extrem de populare. Frankl ne vorbește mult despre suferință, a cărei cotloane le știa mai bine decât probabil vom cunoaște noi în întreaga noastră viață, și ne lasă cu următorul mesaj: “Orice îi poate fi luat unui om, cu excepția unui singur lucru: ultima libertate umană - aceea de a-și alege atitudinea într-o anumită circumstanță, de a-și alege propria cale.“

 

…………………………………………………………………………………………………………….............................................................................

 

            Este o perioadă în care frica și panica ne pot cuprinde. Este perioada în care anxietatea poate înflori. Însă, în experiența mea, frica este acel monstru a cărei umbră o vezi: și este mare, are coarne, se aproprie foarte rapid. Urmând instinctul uman, la început, și eu am fugit de ea. Părea prea mare pentru sabia mea.

 

            Însă, dacă ne facem curajul să ne întoarcem, și să îi ieșim în cale, vom descoperi faptul că frica este de fapt mică, nu are coarne și nu se deplasează rapid. Iluzia umbrei sale o făcea să pară așa. Dacă noi ne oprim de alergat și ea se oprește. Așadar, îndrăzniți. Îndrăzniți să vă opriți.

 

Sursa foto: https://ro.pinterest.com/pin/835699274579321903/

DISTRIBUIE