Când Adevărul nu este întărit cu Iubire

text de psiholog Diana Foarfecă

În terapie mă ghidez după o frază spusă de Ravi Zacharias: “Dacă ADEVĂRUL nu este întărit cu IUBIRE, face pe posesorul adevărului neplăcut, iar din adevăr ceva respingător.”

În procesul de psihoterapie rescriu împreună cu clientul/a povestea pe care acesta/aceasta și-o spune despre el/ea. Această poveste este ca o casă care, în funcție de temelia pe care este clădită, va dura și va rezista furtunilor. Îmi place să mă folosesc de metafore, narațiuni, pilde creștine sau povești ecranizate pentru a construi nu doar cognitiv, ci și emotional.

În creștinism este o pildă care vorbește despre o casă zidită pe stâncă și o casă zidită pe nisip. Când a venit furtuna, iar ploaia și vânturile au lovit casa, simbol al evenimentelor negative din viața fiecăruia dintre noi, casa zidită pe stâncă nu s-a prăbușit, însă casa zidită pe nisip ”s-a prăbușit și prăbușirea i-a fost mare” (Biblia, Matei 7, 27). Temelia rescrierii acestei povești este formată dintr-o relație terapeutică congruentă și, în plus, din cunoștințele în domeniul neuroștiințelor și al științelor cognitive și relaționale. Dincolo de emoțiile, cognițiile și comportamentele umane se află procese neuro-fiziologice și chimice, pe care, înțelegându-le si fiind conștienți de ele, ne putem explica mai bine ceea ce se întâmplă cu noi și de ce se întâmplă.

Când Adevărul nu este întărit cu Iubire

La fel de importante, în consolidarea fundației, sunt informațiile din domeniul științelor cognitive. A da sens poveștilor pe care le trăim, a descoperi împreună mesaje ascunse din trecut și a construi puzzle-ul vieții prezente și viitoare sunt bucurii pe care le trăiesc în cabinet cu fiecare dintre clienții mei, bucurii care fac parte din sensul existenței mele profesionale. 

Care sunt bucuriile care dau sensul existenței tale?

photo: clblconline.com, redeemedsb.com

DISTRIBUIE