Inscriere la newsletter

* informatii obligatorii

Adresa

Cluj-Napoca
str. Eremia Grigorescu nr.126, ap.14

Telefoane:
0746 921 521


Vezi harta

Stresul si anxietatea ne fac sa imbatranim mai repede

Conform unui studiu american realizat recent (2012) de echipa coordonata de Olivia Okereke, persoanele care au un nivel mai crescut de stres si anxietate imbatranesc mai repede. Care este explicatia stiintifica pentru care are loc acest fenomen? Explicatia se gaseste chiar in materialul nostru genetic. Telomerele sunt formatiunile de la capetele cromozomilor care protejeaza materialul genetic de distrugere. De fiecare data cand o celula se divide acestea se scurteaza, semn al imbatranirii celulare si biologice. Telomerele scurtate au fost corelate cu cresterea riscului pentru cancer, boli de inima, dementa si mortalitate.

Pentru acest studiu cercetatorii au luat mostre de sange de la mai mult de 5000 de femei cu varste cuprinse intre 42 si 69 de ani. De asemenea, acestea au fost rugate sa completeze un chestionar despre simptomele de fobie pe care le au. Descoperirea lor a fost uimitoare – se pare ca un nivel ridicat de teama si anxietate a fost asociata cu telomere mai scurte. Diferenta dintre lungimea telomerelor femeilor cu nivel crescut de anxietate si cele cu nivel normal de anxetate, a fost asemanator cu diferentele dintre femeile pe care le desparteau 6 ani ca varsta.

Astfel, acest studiu ajuta la gasirea raspunsului la intrebarea – in ce fel stresul si anxietatea ne pot afecta ritmul imbatranirii. Rezultatele acestui studiu trebuie insa dublate deoarece, desi este clara legatura dintre lungimea telomerelor si stres, trebuie investigat in continuare in ce directie aceasta este o legatura de tip cauza – efect.

Vestea buna consta in faptul ca activitatea fizica pare a mentine lungimea telomerelor, actionand ca un antidot la stres. Astfel, pentru a preveni imbatranirea, trebuie sa incercam sa facem un management cat mai bun al stresului si sa avem un stil de viata echilibrat.

Text: Oana Marchis

   

Toate drepturile rezervate PsyLife Clinic´âĺOrice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.